ХРОНІКА

ДОПУСТИМІ РІВНІ ВМІСТУ РАДІОНУКЛІДІВ 137CS І 90SR У ПРОДУКТАХ ХАРЧУВАННЯ ТА ПИТНІЙ ВОДІ

Вступив у силу наказ МОЗ України №256 від 03.05.2006, що затверджує державний гігієнічний норматив "Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs і 90Sr у продуктах харчування та питній воді".

В ГН 6.6.1.1-130-2006 "Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Сs і 90Sr у продуктах харчування та питній воді" значення допустимих рівнів забезпечують не перевищення границі річної ефективної очікуваної дози опромінення населення 1 мЗв за рахунок внутрішнього опромінення від суми радіонуклідів 137Cs та 90Sr, що надходять протягом року в організм з продуктами харчування та питною водою. Нормативний документ узгоджує перелік продуктів харчування з номенклатурою, що застосовується в інших нормативних документах в сфері безпеки та якості продуктів харчування; диференціює нормативи по окремих групах продуктів харчування, де в результаті технологій переробки спостерігається концентрація радіонуклідів або їх розбавлення.

Для розрахунків використано складові раціону та рівні споживання харчових продуктів відповідно до постанови Кабінету міністрів від 14.04.2000 р. №656 "Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення" (із змінами) з урахуванням фактичного середньостатистичного раціону жителів України за даними Держкомстату України та референтні значення споживання води.

Даний нормативний документ вперше встановлює достовірність контролю продуктів харчування та питної води на рівні довірчої імовірності 0,95 (рівня значимості не вище 0,05). Згідно цього нормативного документа оцінка продукту харчування щодо його придатності до використання виконується з урахуванням похибок вимірювальних приладів при виконанні контролю питомих активностей радіонуклідів 137Cs та 90Sr в даному продукті.
Таблиця. Значення допустимих рівнів питомих активностей радіонуклідів 137Cs та 90Sr у продуктах харчування та питній воді
№ з/пНайменування продуктуДРCs, Бк/кг ДРSr, Бк/кг
1.Зерно, борошняно-круп'яні та хлібобулочні вироби
1.1. Зерно продовольче, у т.ч. пшениця, жито, овес, ячмінь, просо, гречка, рис, кукурудза, сорго та інші зернові культури5020
1.2. Зерно бобових сушене, у т.ч. горох, квасоля, сочевиця, боби та інше5030
1.3. Борошно, борошняні хлібопекарські суміші, крупа, крохмаль, зерно плющене чи перероблене в пластівці; макаронні вироби, круп'яні вироби, толокно; напівфабрикати зернові; готові продукти, виготовлені із зерна, зернових культур, у т.ч. сухі сніданки, мюслі, продукти, одержані шляхом здуття чи обсмажування зернових та інше3010
1.4. Соєві боби сушені, продукти переробки сої, у т.ч. соєвий білок, борошно, готові вироби та інше5030
1.5. Хліб та хлібобулочні вироби, у т.ч. з добавками; продукти борошняні, у т.ч. борошняні кондитерські вироби, напівфабрикати з тіста205
2.Молоко та молочні продукти
2.1. Сире товарне молоко для промислової переробки (крім продуктів дитячого харчування), молоко рідке та вершки, сироватка молочна; продукти кисломолочні, у т.ч. сири свіжі, йогурти, йогуртні продукти, десерти кисломолочні свіжі, напої кисломолочні та інші; продукти, вироблені на основі молока та вершків, у т.ч. з додаванням немолочних компонентів (морозиво, виготовлене на основі молока чи вершків, торти з морозива, напої молочні, десерти молочні та інше)10020
2.2. Масло вершкове (у т.ч. масло коров'яче, спреди, молочний жир та інше); бутербродні пасти на основі масла вершкового20040
2.3. Сири сичужні тверді, сири розсольні, сири плавлені, сири голубі200100
2.4. Молоко та вершки концентровані або згущені, молоко та вершки згущені з наповнювачами30060
2.5. Продукти молочні сухі, у т.ч. молоко, вершки, казеїн та інші; сухі молочні суміші, концентрати харчові на основі молока500100
2.6. Сире товарне молоко для промислової переробки (для продуктів дитячого харчування)405
3.М'ясо та м'ясопродукти
3.1. М'ясо забійних тварин, птиці (свіже, охолоджене, заморожене) без кісток для промислової переробки, м'ясо, харчові субпродукти (у т.ч. кишки-сирець, кров харчова) забійних тварин та свійської птиці свіжі, заморожені, різних способів обробки; продукти їх переробки, у т.ч. напівфабрикати, готові продукти, ковбаси, консерви м'ясні та м'ясо-рослинні20020
3.2. М'ясо диких тварин та птиці40040
3.3. Жир забійних тварин (у т.ч. шпик) та свійської птиці, продукти його переробки10030
3.4. М'ясо забійних тварин, свійської птиці сушене та продукти його переробки40040
3.5. Кістки тварин та птиці всіх видів50200
3.6. Желатин15050
4.Риба, нерибні об'єкти промислу та продукти їх переробки
4.1. Риба свіжа та морожена різних способів обробки; риб'ячий жир, ікра (у т.ч. штучна), молочко та інші рибні продукти; продукти переробки, у т.ч. рибні напівфабрикати, готові продукти з риби (масло рибне, масло ікорне, рибні пасти та інше), рибні пресерви та консерви15035
4.2.Нерибні об'єкти промислу (ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні, м'ясо земноводних, плазунів та морських ссавців) свіжі та морожені, різних способів обробки; продукти їх переробки, у т.ч. напівфабрикати, готові продукти, консерви; жир морських ссавців15035
4.3. Сушені або в'ялені риба та нерибні об'єкти промислу (ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні, м'ясо земноводних, плазунів та морських ссавців)30070
4.4. Водорості, морські трави та продукти їх переробки20070
4.5. Водорості та морські трави сушені600200
5.Яйця птиці та продукти їх переробки
5.1. Яйця птиці та рідкі яєчні продукти; напівфабрикати та готові вироби з яєць птиці10030
5.2. Сушені продукти переробки яєць птиці, у т.ч. яєчний порошок, сушені білок, жовток; сухі суміші, вироблені на основі яєць птиці400100
6.Овочі та продукти їх переробки
6.1. Картопля свіжа та продукти переробки картоплі, у т.ч. картопля консервована, картопля заморожена; кулінарні картопляні вироби, напівфабрикати з картоплі та інше6020
6.2. Свіжі овочі (листові, у т.ч. столова зелень, плодові, баштанні, коренеплоди), бобові, кукурудза цукрова, гриби (культивовані); продукти переробки овочів, у т.ч. напівфабрикати, готові продукти, соки, консерви та інше4020
6.3 Овочеві концентрати (у т.ч. томатна паста, томатні соуси, кетчупи тощо)12050
6.4. Сушені овочі (у т.ч. картопля), гриби (культивовані) та овочеві суміші; продукти переробки сушених овочів24080
7.Фрукти та ягоди
7.1. Фрукти та ягоди свіжі, заморожені, консервовані; соки фруктові та ягідні7010
7.2. Продукти переробки фруктів та ягід (варення, пасти, джеми, повидло, желе та інше)14020
7.3. Сухі фрукти та ягоди, у т.ч. продукти сублімаційної сушки, сухі суміші на фруктовій та ягідній основі24040
7.4. Горіхи та продукти їх переробки7010
7.5. Суміші соків фруктово-ягідних з овочевими5015
8.Цукор, кондитерські вироби (карамель, ірис, пастила, мармелад тощо), желейні вироби, шоколад та вироби з нього; гумка жувальна5030
9.Гриби та ягоди дикорослі свіжі, заморожені, консервовані50050
10.Гриби та ягоди дикорослі сушені2500250
11.Насіння олійних культур (соняшнику, кунжуту, арахісу, маку та інших, за винятком сої); продукти їх переробки, за винятком рослинних жирів та олій7010
12.Жири та олії рослинні, продукти, вироблені на їх основі, у т. ч. маргарини, кулінарні жири, кондитерські жири, креми та інше10030
13.Чай байховий, пресований, ароматизований, з рослинними домішками; кава зелена, смажена (у зернах, мелена, розчинна); какао-боби, какао терте, какао-порошок; сухі розчинні напої на основі чаю, какао, кави та замінників кави (обсмажений солод, цикорій та інше)20050
14.Вода питна (з підземних джерел питного водопостачання вода нормується і за вмістом природних радіонуклідів)22
15.Напої
15.1. Мінеральна вода (з підземних джерел питного водопостачання вода нормується і за вмістом природних радіонуклідів)105
15.2. Безалкогольні та слабоалкогольні напої, у т.ч. на основі рослинної сировини; пиво, квас, морозиво соковмісне; концентрати напоїв, які не включені до інших розділів2020
15.3.Алкогольні напої (за винятком пива)5030
16.Лікарські рослини сушені; фіточаї, мате (парагвайський чай), каркаде (суданська троянда) та інші200100
17.Тютюн та тютюнові вироби12050
18.Біологічно активні добавки (БАД) усіх видів; екстракти та загущувачі харчові рослинного походження (речовини з вмістом пектину, пектинати та пектати; агар-гар та інші клеї та загусники рослинного походження)20050
19.Прянощі; спеції та їх суміші; приправи, у т.ч. соуси (соєвий соус, грибний та інші), за винятком томатних соусів, гірчиця (готова, гірчичний порошок), салатні заправки, майонез та інше12050
20.Харчові добавки та їх суміші (барвники натуральні та штучні, стабілізатори, емульгатори, ароматизатори, наповнювачі та інші); оцет; сода харчова; дріжджі; харчові концентрати для виготовлення перших і других страв, десертів, мусів, кремів та ін., які не включені до переліку в інших пунктах; супи та бульйони швидкого приготування; солодовий екстракт15050
21.Сіль кухонна харчова та сольові суміші12030
22.Мед та продукти бджільництва20050
23.Продукти дитячого харчування
Готові продукти дитячого харчування, сухі молочні суміші405

- якщо харчовий продукт містить у собі різні компоненти, які можна віднести до різних класифікаційних груп (наприклад, борошняні вироби з начинкою, консерви м'ясо-рослинні і та ін.), РК проводиться за компонентами, які визначає орган, що здійснює контроль;
- допустимі рівні вмісту радіонуклідів у концентраті, у розбавленому стані, повинні прирівнюватись до допустимих рівнів відповідних натуральних продуктів.


| Зміст |